хапчета
()

Не винаги когато сексуалният нагон ни затисне, сме подготвени за последствията. Понякога дори не се и замисляме в момента на опиянение, каква ще бъде развръзката. И когато това най-после стане, хукваме към най-близката аптека за „спешното“ хапче и го изпиваме още по пътя. Чак след това се сещаме да разпитаме приятелки дали изобщо е ефикасно, дали има странични ефекти и дали, аджеба, можем да го пием толкова често. И за да си знаете другия път, надникнете в нашето малко проучване.

Хапчето след секс не е надеждно на 100%

Дори да сте го изпили в първите 24 часа, надеждността съвсем не е 100%. В най-добрия случай тя е 95% и оттам нататък пада с всеки изминал час, за да достигне 58% между 49-ия и 72-ия час. Шансовете да дръпнете „шалтера“ на нежеланото бебе са най-високи, ако го изпиете възможно най-бързо.

Целта на спешния контрацептив е да забави съзряването на яйцеклетката чрез повишените нива на хормона левоноргестрел, но ако оплождането е вече факт, той не може да помогне.

„Спешното“ хапче не предизвиква аборт! Не го пийте, ако знаете, че вече сте бременни. Вероятно няма да има негативни последствия за бебето, но няма и да помогне.

Колко често можете да пиете хапче за след секс?

Спешната контрацепция е за спешни случаи. Тя не трябва да се ползва повече от веднъж в месеца, защото може да доведе до менструални смущения. Не са изключени и такива в месеца, когато сте пили хапче за след секс.

Четете още за: Трудно ли е да свършите едновременно?

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Все още никой не е гласувал. Бъди първи.

Последвай ни и във фейсбук