вагина
()

Вагината е най-чувствителната част от тялото на жената, затова грижите за нея трябва да бъдат нежни и щадящи. Неправилните грижи могат да доведат до големи неприятности, за които да плащате дълго време. Ето защо забравете за всичко, което са ви казвали приятелки и колежки, и вижте нашите 10 съвета за чиста и здрава вагина:

1. Носете памучно бельо:

Синтетичните гащички може и да са много секси, но никак не са полезни за малката ви „приятелка“. Носете бикини от естествени материи и ги сменяйте ежедневно. Когато нямате тази възможност, използвайте ежедневни превръзки.  

2. Не използвайте силно парфюмирани интимни продукти

Наред със сапуна, трябва да избягвате и почистващи продукти със силна миризма. Те дразнят и могат да доведат до бактериална инфекция.

3. Почиствайте само това, което виждате:

Измивайте само външните части на вулвата веднъж дневно – с хладка вода и неутрален интимен гел. Не използвайте интимни душове за почистване на вагината, защото може да си докарате сериозни инфекции. Вагината се самопочиства и няма нужда да я почиствате отвътре. И запомнете – горещата вода, сапунът, силно ароматизираните продукти – гелове, кърпички и спрейове, могат много да навредят.

4. Посетете тоалетната преди и след секс

За да избегнете бактериални инфекции, винаги пишкайте преди и след забавления в спалнята. Така си спестявате големи главоболия.

5. Преглеждайте какво се случва там долу

От време на време е добра идея да поглеждате какво се случва с интимните ви части с малко огледалце. Всяка промяна може да е сигнал за проблем.

6. Избърсвайте отпред назад

Бактериите от ануса не бива да стигат до вагината, защото могат да предизвикат бактериална инфекция.

7. Избягвайте тампони и копринени превръзки

Тампоните могат да предизвикат смущения в ендокринната система, както и гъбични инфекции. Копринените превръзки пък дразнят кожата и предизвикват алергия. Памучните такива са идеално решение, ако се сменят често.

8. Грижете се за секс играчките си

Винаги ги почиствайте след употреба и ги оставяйте да изсъхнат. Освен това, докато се забавлявате, използвайте правилото отпред назад – отново заради бактериите на ануса.

9. Промяна в цвета на течението

При промяна в мириса, цвета и консистенцията на обичайното течение, посетете гинеколога.

10. Подсушавайте

Влагата там долу може да доведе най-малкото до гъбички, затова винаги трябва да бъде сухо.

Може да ви хареса още: Защо някои мъже свършват по-бързо?

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Все още никой не е гласувал. Бъди първи.

Последвай ни и във фейсбук